Nasleep kadernota – energietransitie en PvdA-amendement

10 juli 2023
Bij de behandeling van de kadernota, afgelopen donderdag (6/7), heeft de PvdA Weert een amendement ingediend voor de verduurzaming van de gebouwen van onze verenigingen en maatschappelijke en culturele organisaties. In Weert hebben we veel (vaak grote) openbare wijkgebouwen/bijeenkomstplekken, die om veel verschillende redenen voordeel zouden halen uit verduurzaming. Het plan van de gemeente is om de eigen gebouwen (stadhuis etc.) te verduurzamen, en daarmee het ‘goede voorbeeld’ te geven aan particuliere verenigingen, die de rest vervolgens zelf uit moeten zoeken. Alleen een goed voorbeeld is echter voor zo’n ingewikkelde onderneming natuurlijk niet genoeg. Daarom riepen wij het college op om actiever (en meer) hulp te bieden dan alleen ‘het goede voorbeeld geven’, zodat dit proces zo goed mogelijk kan verlopen.
Dit amendement heeft het helaas, na een ontrading door het college, niet gehaald. De PvdA Weert zal zich echter blijven inzetten voor de betaalbaarheid van de energietransitie, voor particulieren én verenigingen, en wij blijven van mening dat de gemeente hierin nu steken laat vallen. Pogingen van o.a. het CDA en de VVD om tijdens de kadernota al aan de klimaatdoelen te zagen zijn ongetwijfeld goed bedoeld, maar ook niet de oplossing. Het is goed mogelijk (en noodzakelijk) om zo hard mogelijk voor duurzaamheid te gaan, en daarin niemand achter te laten. Dat heeft raadslid Leon Heuvelmans de gemeenteraad ook duidelijk proberen te maken. 
 
Als PvdA Weert hebben we deze kadernota heel bewust maar 2 amendementen ingediend. We hebben vooral geprobeerd het college een boodschap van daadkracht en visie mee te geven. Bij de begroting zullen we echter toetsen of deze is aangekomen, en indien nodig bijsturen.