Nasleep kadernota – algemene beschouwingen

8 juli 2023

Afgelopen donderdag (6/7) vonden in de gemeenteraad de besprekingen en stemmingen over de kadernota plaats. Hier heeft ook de PvdA Weert haar algemene beschouwingen over mogen uitspreken. Over het algemeen kunnen wij ons vinden in veel van de plannen van het college, alsook veel van de ingediende moties en amendementen. Bij veel onderdelen blijft de ambitie van het college echter te laag, en het voorgestelde tempo te traag. Het is dan ook jammer dat veel voorstellen die op onze steun konden rekenen het niet haalden in de raad.

Woningbouw blijft een van de belangrijkste uitdagingen voor Weert in de komende jaren. We waren blij dat de VVD zich expliciet bij ons aansloot op dit punt; voldoende woningbouw is essentieel. Hoewel populisten graag mensen tegen elkaar uitspelen en daarom de schuld van de huidige woningnood bij immigranten leggen, is dit helemaal niet nodig. Tijdelijke woningen (bijvoorbeeld op het Van Horne-kwartier) kunnen een uitkomst bieden waarmee Weertenaren én migranten fatsoenlijk gehuisvest kunnen worden. In de tussentijd moet er een onderzoek komen naar de mogelijkheden voor permanente woningbouw in en rond Weert. Een voorstel van de PvdA en Weert Lokaal dat hierom vroeg haalde het helaas niet; ook de VVD stemde tegen, ondanks hun eerdere ambitie.

De PvdA Weert heeft op dit -en vele andere- onderwerp(en) de handschoen bij het college gelegd, om daadkracht, visie en ambitie te tonen de komende maanden. Bij de begroting zullen we controleren of dit ook is gebeurd, en indien nodig proberen het college bij te sturen.

Een laatste opmerkelijke moment vond aan het begin van de vergadering plaats. Op aandringen van DUS Weert, het CDA en de VVD werd besloten het geld uit Den Haag, bestemd voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, bij de algemene reserve te gooien, in plaats van het apart te houden zodat het zeker voor het bestemde doel wordt. De PvdA Weert was de enige fractie die hiertegen stemde. Wij vinden dit blijken van bijzonder weinig moreel besef van waar het hier eigenlijk om gaat, en betreuren dat de raad ervoor kiest om een zeer asociale houding aan te nemen.