Dag van de Arbeid; 1 mei 2022!

1 mei 2022

Vandaag is het de dag van de Arbeid, die elk jaar op 1 mei wordt gevierd. Gelukkig voor ons valt dit op een zondag, dus er is voor veel mensen ruimte en tijd om deze dag mee te vieren. In Nederland is het namelijk, in tegenstelling tot België, Duitsland, Frankrijk, en nog veel meer landen van over de hele wereld, nog steeds geen vrije dag.

De dag van de arbeid wordt sinds 1890 gevierd. Toen werd er voor het eerst op die dag gedemonstreerd voor een 8-urige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en behoud van de vrede. Alle drie zaken waarvoor anno 2022 nog steeds gedemonstreerd kan en moet worden.
Formeel is de 8-urige werkdag wel geregeld, maar wanneer niet elke baan voldoende loon biedt om in je levensonderhoud te voorzien, is dat een papieren recht. De strijd om betere arbeidsvoorwaarden wordt nog altijd gevoerd; deze week bijvoorbeeld nog bij de bagage-afhandeling van de KLM. En een demonstratie voor behoud van vrede en daarmee een eind aan de oorlog in Oekraïne is ook harder nodig dan ooit!

In Weert is helaas geen 1 mei viering gepland, maar wel bij de PvdA-afdeling Maastricht, en de FNV viert 1 mei in Utrecht. In het Koos Vorrink huis in Lage Vuursche is een lezing gepland met sprekers van GroenLinks en de PvdA.

1 mei 2022; laten we deze dag vieren en onze internationale solidariteit tonen!