Brief omtrent communicatie werkzaamheden Graswinkel en Moesel

11 mei 2023

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weert

Artikel 40 vragen: Communicatie over de riolerings- en herinrichtingswerkzaamheden Moesel Graswinkel

Weert, 10 mei 2023

Geacht college,

De PvdA is blij dat eindelijk gestart is met de werkzaamheden voor de vervanging van de rioleringen in Moesel. Probleem hebben we met hoe de communicatie naar de burgers toe echter verloopt. Daarvoor willen middels deze brief aandacht vragen.

Het laatste voorbeeld hiervan is de communicatie over de bomenkap in de wijk Graswinkel ter hoogte van het fietspad. Daar zijn afgelopen maandag diverse bomen gekapt. De aanwonenden en de wijkraad moesten dit via de media vernemen. De omwonende waren in het voortraject niet nadrukkelijk en duidelijk betrokken en wisten niet wat de impact van de werkzaamheden zou gaan zijn. Terwijl het toch om hun directe leefomgeving gaat. De wijkraad en klankbordgroep waren in het voortraject wel betrokken. Na stevige discussie was een goede oplossing gevonden hoe de waterafvoer en het nieuwe fietspad zou verlopen. Hierbij zouden geen bomen gekapt worden.

Doordat omwonenden, wijkraad en klankbordgroep vervolgens niet geïnformeerd zijn bij de alsnog blijkbaar noodzakelijke bomenkap is hun vertrouwen in de gemeente ernstig aangetast. Het gevoel ontstaat dat de gemeente toch doet wat ze wil. Het beeld van: “ze luisteren niet en we worden niet serieus genomen”, wordt hiermee aangewakkerd. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Zo werden eerder ook volstrekt onverwacht een aantal monumentale bomen gekapt aan de Nassaulaan. Ook bij de Bernhardlaan werd een trapveldje dat intensief door de jeugd gebruikt werd omgevormd tot een tijdelijke parkeerplaats.

Allemaal waarschijnlijk begrijpelijke maatregelen, maar zonder directe communicatie stuit dit wel op onbegrip en versterkt het het wantrouwen van burgers richting de overheid. Daarom willen we van het college weten;

1. Of u zich herkent in het door ons geschetste beeld, dan wel dat u zich kunt voorstellen dat u dit beeld onbedoeld oproept.
2. Bent u bereid om u communicatie richting de burgers bij te stellen zodat ze minder verrast worden door een bijstelling van de plannen?
Wij gaan er namelijk van uit dat er ook bij de verdere uitvoering van de plannen mogelijk alsnog kleinere en grotere aanpassing nodig zullen zijn op de oorspronkelijke plannen. Daarbij is het belangrijk dat burgers meegenomen en serieus genomen worden. Het is hun woonomgeving en wij zijn er eigenlijk alleen te gast.
3. Ten slotte nog de vraag of het niet mogelijk is om de locatie Zevensprong tijdelijk als trapveld in te richten. Daarmee zou de jeugd geholpen zijn.

Overigens willen we opmerken dat de communicatie in het voortraject richting de bewoners van Moesel goed was. Daarnaast is de afkoppeling van het regenwater van het riool in Moesel een goede zaak (voor het milieu) die ook tot minder wateroverlast in de wijk Graswinkel zorgt. Wij gaan er trouwens ook van uit dat de gekapte bomen vervangen worden.

Met vriendelijke groet,
Leon Heuvelmans,
PvdA Weert