Brief omtrent archeologische vondsten Kampershoek Noord

20 juni 2023

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weert
Artikel 40 vragen: Archeologische vondsten
Weert, 19 juni 2023

Geacht college.

Op Kampershoek Noord zijn bij opgravingen aan de Sint Sebastiaanskapelstraat resten blootgelegd van boerderijen die teruggaan tot de zeventiende eeuw. Een interessante vondst die voor veel Weertenaren die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en archeologie het bekijken waard zijn.

1. Is het een idee om een kijkdag te organiseren zodat mensen de vondsten van nabij kunnen bekijken voordat ze weer worden afgedekt.

Dit zijn natuurlijk niet de eerste archeologische vondsten die in het gebied vanaf Molenakker en Laarveld,tot Kampershoek en Kampershoek Noord zijn gevonden. Op diverse plekken zijn vondsten gedaan. Vanaf de IJzertijd, de Romeinse tijd, de vroege Middeleeuwen, de hoge Middeleeuwen en tot heden is er sprake geweest van permanente bewoning, zo hebben de vondsten aangetoond. De meeste van deze plekken zijn daarna wel weer met aarde overdekt en bij een beperkt aantal plekken zijn ook informatieborden geplaatst. Gelukkig is er ook een archeologie route beschikbaar. Deze is via een app te volgen. Bij de vindplaatsen zijn echter ook diverse artefacten gevonden die nu opgeslagen liggen. Een voorbeeld hiervan is de waterput die nu wel naar het gemeentehuis is verplaatst. Veel andere objecten blijven echter in depot.

2. Is het een idee dat er in Museum W een overzichtstentoonstelling te organiseren over de vondsten die in dit gehele gebied zijn gevonden. Hiermee kan ook een breed publiek kennis maken met deze vondsten. Hoe staat u hier tegenover?

3. In samenwerking met het gemeentearchief en onze afdeling archeologie zou dit ook gekoppeld kunnen worden aan een permanente digitale tentoonstelling die online altijd is in te zien. Hoe kijkt u hier tegen aan.

Van alle vindplaatsen zijn diepgravende wetenschappelijk rapporten gemaakt. Het zou overigens mooi zijn wanneer die via de site van het gemeentearchief, via de al mooie pagina archeologie, ook toegankelijk worden gemaakt. Wat echte ontbreekt is een samenhangende publicatie of boek over de archeologische vondsten voor het hele gebied dat voor het brede publiek toegankelijk is en het hele verhaal verteld van de geschiedenis van de permanente bewoning in Weert. Volgens de PvdA zou het wenselijk zijn zo’n boek te schrijven.

4. Bent u bereid om initiatief te nemen zodat zo’n boek er komt.

Met vriendelijke groet,
Leon Heuvelmans,
PvdA Weert