Door op 6 juni 2013

Bijzondere dag!

Soms heb je zo’n dag waar je achteraf van zegt wat een bijzondere dag! Vandaag was er zo een. Heerlijk wakker worden met de zon, dat geeft je meteen een andere kijk op de dag. Vervolgens naar de fysiotherapeut, je moet wat doen om 100 te willen worden. Vervolgens richting Vosseven in Stramproy.

Ik heb een afspraak om eens te kijken wat de ontwikkelingen in dit natuurgebied betekenen. Ben heel benieuwd! De rest van de morgen is een cadeautje van de bovenste plank. Niet alleen de natuur komt aan bod maar ook de geschiedenis van dit stukje Stramproy.

Om met de natuur te beginnen. Wel of geen veeroosters is met de runderen die daar grazen de vraag. Enerzijds denk je dat het goed zou zijn als de runderen het gebied zouden kunnen onderhouden door naar hartenlust door het hele gebied te grazen. Anderzijds levert dit voor andere natuurontwikkelingen weer een beperking op in de zin van geen diversiteit meer en het niet meer of minder aanwezig zijn van weidevogels en vlinders.

De volgende vraag is natuurlijk of de gemeente wil inzetten op wildernis natuur of op een natuur die zeer divers is en ruimte geeft aan dieren, mens en natuur. Wat heb ik genoten van de de vogels, de vlinders, de rust, de pracht van de diversiteit in natuur. Kleine beschermde akkertjes waar de vlinders naar hartenlust kun vertoeven.

Wat maakte de dag nu zo bijzonder. De geschiedenis van dit stukje Stramproy.   Een belangrijk dorp in de geschiedenis vanwege zijn ligging. In de middeleeuwen speelt Stramproy al een rol, de handel zet zich voort tot in Antwerpen. Wat te denken van Napoleonsbaan, Napoleonshoeve, Pruiskensweg enz enz. Alles is geschiedenis. De legers van Napoleon liepen over de Napoleonsbaan. Daarna hebben er ongetwijfeld heel wat legers over deze weg gelopen. Tjonge jonge wat heb ik genoten. Detail is dat een van mijn voorvaderen trompetter was in het leger van Napoleon. Hij moet daar dus hebben gelopen. In het boek van Joost Welten: In dienst voor Napoleons Europese droom. Het ligt klaar, ga het lezen tijden het reces.

Alles maakt zoveel indruk dat je bijna vergeet dat er in dit gebied ook nog gewoon koeien staan. Op een sappig stukje weiland doen ze hun werk. Ze genieten dat kun je zien, dat voel je!

Ja, dan wordt duidelijk waar het over gaat! De diversiteit en niet een natuurgebied waar alles identiek is. Als ik naar de immense taurus kijk voel ik me nietig! Hoe veilig ben je als deze runderen de ruimte geeft? En hoeveel ruimte moet je ze geven: 40 of 200 ha?

Op deze bijzondere dag heb ik in ieder geval informatie gekregen die mij kan helpen bij het vormen van een standpunt over de veeroosters.

Een van de eerste dingen die Ton en ik gaan doen is een wandeling maken in dit geweldige gebied en geloof me, de Napoleonsbaan is een van de wandelwegen.