Vragen fractie over problemen tijdens de verkiezingen

27 maart 2023

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weert  

Artikel 40 vragen: kandidatenlijsten Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen 2023 Weert, 26 maart 2023 

Geacht college,  

Allereerst willen wij onze tevredenheid uitspreken over de hogere opkomst voor deze verkiezingen, ten  opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. De lage opkomst was toen zorgwekkend, maar  met een toename van zo’n 10% zijn die zorgen enigszins weggenomen. Hopelijk kunnen we deze stijging  vasthouden. Dat blijft echter een proces van de lange adem. We vragen ons wel af wat u in de tussentijd  met de afgelopen gemeenteraadsverkiezingsuitslag hebt gedaan? Een opkomstpercentage van 45,20% blijft voor ons een zorgpunt en doet een afbreuk op ons democratie, graag een antwoord hierover. 

De PvdA Weert heeft tijdens de (aanloop naar de) verkiezingen echter allerlei signalen van de samenleving  ontvangen, waar wij middels deze brief de aandacht voor vragen. 

Ten eerste geven verschillende mensen aan dat de kandidatenlijsten te laat, of bij sommigen helemaal niet  zijn bezorgd. Dit belemmert mensen in het maken van een voorbereide en weloverwogen keuze in het  stemhokje, omdat ze wellicht niet goed weten wie er allemaal op de lijst staat. Is het college hiervan op de  hoogte? En bent u het met ons eens dat dit voorkomen moet worden? Wij vragen u in ieder geval om na te  gaan hoe dit gebeurd kan zijn, en het voor de volgende verkiezingen te proberen te voorkomen.  

Ten tweede lijkt het erop dat de stempassen voor de waterschapsverkiezingen niet bij iedereen zijn bezorgd in Weert. Weet het college hiervan? En wat kan hier de reden hiervan zijn geweest? Wat ons  betreft hoort dit los te staan van of mensen de Nederlandse nationaliteit hebben of niet.  

Een derde probleem waar wij tegenaan zijn gelopen, en waarvoor we hier aandacht vragen, is het  begeleiden van analfabeten en visueel gehandicapten naar de stembus. Immers, niemand mag mee in het  stemhokje, met alle gevolgen van dien. Erkent u dit probleem? En deelt u onze mening dat dit, ook met het  oog op verdere vergrijzing in de toekomst, zo snel mogelijk aangepakt moet worden? De PvdA Weert wil dit in ieder geval voor zijn. Aandacht en inzet hiervoor kan naar onze mening veel ellende voorkomen. In  Weert zijn de voorzieningen goed genoeg geregeld dat dat wel moet lukken. 

Tenslotte is voor bepaalde bevolkingsgroepen een actievere campagne ruim voor de verkiezingen nodig.  Groepen kiesgerechtigde burgers die laaggeletterd zijn of de Nederlandse taal niet (helemaal) machtig zijn  werden onvoldoende geïnformeerd over de verkiezingen, en wisten niet wat ze moesten doen om hun  stem uit te brengen. In het kader van bredere participatie zouden ook zij goed voorbereid de verkiezingen  in moeten kunnen gaan, waarvoor dus extra aandacht nodig is. 

De PvdA gaat ervan uit dat ook binnen het gemeentehuis deze discussie plaats zal vinden, maar wij willen  graag weten in hoeverre u onze zorgpunten onderschrijft. Dan wel; bent u voornemens om op korte termijn deze problematiek aan te pakken? Met vriendelijke groet, 

Malika Zaäboul & Leon Heuvelmans, 

PvdA Weert