Terugblik algemene beschouwingen nov 2022

27 november 2022

Op 10 november 2022 vond de behandeling van de begroting voor 2023 plaats. Leon Heuvelmans en Malika Zaâboul blikken terug op hoe de algemene beschouwingen voor hen verliepen.

 

Mijn perspectief op de begrotingsbehandeling (Malika Zaâboul)

“Deze dag was een belangrijke dag in de Weerter politiek; het gaat tenslotte om de toekomst van ons inwoners en de financiële situatie van Weert. De begroting 2023 en de daaraan gekoppelde Algemene Beschouwingen stonden op de agenda op 10/11/2023 jl. In de Algemene Beschouwingen gaven partijen aan welke wensen zij hebben en hoe ze tegen de huidige (financiële) stand van zaken aan kijken.

Achter de schermen hebben wij als fractie hard gewerkt, en onze algemene beschouwing, moties, en amendementen goed voorbereid. Wat we terug kregen van het college was echter ronduit teleurstellend. Het was mijn eerste begrotingsbehandeling, nadat ik 4 jaar uit de raad ben geweest, en het was te merken dat er een andere manier van vergaderen gold dan voorheen. In ieder geval is het er niet beter op geworden; er was weinig vuurwerk, en de coalitie was zo gesloten als een muur naar de oppositiepartijen t.a.v. de ingediende moties en amendementen. Alles werd verworpen, toen dacht ik; waar hebben wij nou voor gewerkt? Zo los je de problemen niet samen op…

Les één in mijn politieke carrière, geleerd van Alouis Heijmans, was: een goed voorstel moet je altijd ondersteunen, tenzij…. Hier kan ook de huidige coalitie nog wat van leren.”

 

De coalitie geeft aan het begrip “samen” een geheel nieuwe invulling (Leon Heuvelmans)

“De begrotingsbehandeling kun je enerzijds beoordelen op de resultaten die je behaalt, en anderzijds aan de wijze van vergaderen. Twee zaken vielen me daarbij op.

Ten eerste bleek dat het grootste gedeelte van de raad vooral oog had voor de belangen van de ondernemers, en minder voor de noden van de burgers. Ons voorstel om mensen met een inkomen tot 150% van het minimumloon dit jaar energietoeslag uit te keren werd door de andere partijen verworpen. Ook het niet door laten gaan van OZB-verhoging voor burgers, ingediend door de oppositie, werd verworpen. Daar stond ook nog eens tegenover dat het gelijk(er) trekken van de OZB-belasting voor bedrijven en burgers niet doorging. Dit was dus vooral leuk voor de grote vastgoedeigenaren. Ook veel van de extra middelen, het sinterklaasgehalte van de begroting, was vooral goed voor de ondernemers. De burgers hadden het nakijken.

Het tweede wat opviel was hoe het college omging met oppositiepartijen versus coalitiepartijen. De voorstellen van de coalitie werden alleen maar omarmd. Er werd geadviseerd om ze eventueel gewijzigd over te nemen, ook al waren er veel overbodig. Voorstellen van de oppositie werden vooral ontraden of als overbodig en dus onnodig afgeschreven. Deze opstelling verbaasde me, omdat de wethouders van dit college altijd de mond vol hadden over het ‘samenwerken’. We moesten het als raad en college vooral samen doen. Niet in termen van oppositie en coalitie denken, was hun opvatting. Wat mij betreft was van samen doen in deze begrotingsbehandeling bar weinig te merken. Ik hoop voor de constructieve politiek in Weert dat dit eenmalig is.

De PvdA Weert stelt zich altijd constructief op, maar daarvoor is wel dialoog nodig. Dat blijven we doen; maar voor een dialoog zijn wel altijd twee partijen nodig.”

 

In onze recente nieuwsbrief staan we, naast deze ervaringen, ook bij de rest van de begroting uitgebreid stil, en geven we tekst en uitleg over alles wat we hebben proberen voor elkaar te krijgen. Voor meer info kunt u die dus bekijken!