Vandaag is het 1 mei de dag van de Arbeid. In Nederland wordt dit met name gevierd door de vakbeweging, de FNV en linkse politieke partijen zoals de PvdA, de SP en GL.
Normaal hadden we dit via een manifestatie ergens in Weert kunnen doen maar nu ten tijde van het coronavirus doen we dat alleen digitaal.
In de ons omringende Europese landen is het vandaag een vrije dag. In Nederland niet. Daarom blijft de traditie van 1 mei in Nederland redelijk onbekend. Onterecht!
Het idee voor 1mei kwam van de Amerikaanse vakbeweging. Op eerste congres van de Tweede Internationale (1899) werd besloten om vanaf 1 mei 1890 op deze dag de dag van arbeid te vieren en aandacht te vragen voor de rechten van arbeiders. Centraal thema toen was o.a de achturige werkdag.
Ook vandaag blijft de strijd voor het behoud van rechten van werknemers een centraal thema waar de strijd voor gestreden moet worden. Zo zien we dat in deze corona crisistijd zonder overheidsingrijpen veel mensen nu ontslagen zouden zijn en dat rechten van veel werknemers zwak zijn.
Zelfs premier Rutten moest als rechtgeaarde VVDer erkennen dat Nederland in haar hart een socialistisch land was. Dat klinkt een beetje raar gezien hij deze rechten de afgelopen jaren stelselmatig heeft verzwakt.
Maar het is wel eerlijk wanneer je ziet dat het vooral de verpleegkundige en verzorgende, de schoonmaker, de winkelmedewerker, de post en pakket berzorger, de vuilnisophaler, de politieagent, de leerkracht, de buschauffeur de conducteur de machinist, etc zijn die nu het land draaiende moeten houden maar. Mensen die allemaal matig tot slecht worden betaald maar zo belangrijk blijken te zijn.
Daarom is het belangrijk om op 1 mei stil te staan bij de dag van de Arbeid. Stil te staan bij de rechten van de werknemer en het belang van een rechtvaardige samenleving. Dat deze niet van zelf komt of blijft maar dat daar voortdurend voor gevochten moet worden.
Leon Heuvelmans
PvdA Weert