Vijftig jaar later, de geschiedenis herhaalt zich…

11 maart 2022

Volgens de nummers 15 en 16 van de PvdA-lijst, Alouis Heijmans (o.a. oud-wethouder Gemeente Weert; 71) en Jan Leenders (oud-docent Philips van Horne; 72), lijkt de geschiedenis zich te herhalen.

Begin jaren ’70 bogen de twee, toen jonge, PvdA-ers zich over de bouw van een stadhuis op de plek van het onderwijsinstituut St. Louis. Ze kwamen met, door de TU Eindhoven onderbouwde, plannen voor nieuwbouw áchter de bestaande gevel aan de Korenmarkt-Schoolstraat. In het plan van de toenmalige PvdA zou er in het Hegstraat-kwartier plaats zijn voor woningbouw. Immers, betaalbaar wonen in de binnenstad stond ook tóen hoog op de wensenlijst van PvdA Weert. Na de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de historische binnenstad afgebroken om Weert op te stoten in de vaart der volkeren. Als antwoord daarop kwam toentertijd de Weerter PvdA met het idee om hier weer stadswoningen te realiseren.

Oude stadhuis (‘Cwartier’)
De beide lijstduwers zijn overigens vol lof over de huidige invulling van het oude stadhuis aan de Beekstraat, het huidige Cwartier: ‘Het is een gebouw met plaats voor creatieve, jonge, startende bedrijfjes.’ Het Cwartier bewijst dat een nieuwe functie in een relatief oud gebouw zeer succesvol kan zijn. Het voorziet in een duidelijke behoefte. Dat neemt echter niet weg dat er qua uitstraling en architectonisch veel op aan te merken is. Het blijft toch een wat sombere kolos, met aangrenzend, een kale vlakte: het parkeerdek.

Wonen en kleinschalige activiteiten?
Cwartier is blijkbaar nu, 40 jaar later, aan renovatie toe. Het was jaren geleden al de voornaamste reden om een nieuw stadhuis te bouwen omdat het oude stadhuis toen al niet meer voldeed. Hoe het ook uitpakt: ‘Als de kosten van groot onderhoud onverantwoord hoog uitpakken, dan laat Weert in ieder geval geen energie steken in luchtfietserij zoals het verplaatsen van de bibliotheek en het Munttheater…’ Dan zou zo maar het rapport “Opnieuw Wonen in de binnenstad van Weert” weer actueel worden: het rapport van die toen jonge PvdA-ers van vijftig jaar geleden! Heijmans en Leenders: ‘Zou het in dat geval niet een uitdaging zijn om het gebied Hegstraat/Kasteelplein weer zijn kleinschalige karakter terug te geven? Met respect voor het Middeleeuws stratenpatroon dat nog voor een deel herkenbaar is? Met stadswoningen, aangevuld met kleinere kantoren, met ateliers en werkplaatsen? En natuurlijk met parkeren ondergronds. Aansluitend zou er een verbinding gelegd kunnen worden met het stadspark.’

Waar ben je naar op zoek?