Door op 20 mei 2017

Fietsen vormen een puinhoop bij het Station in Weert.

Het blijft rommelig op het Station in Weert.

Vanaf 2014, toen het vernieuwde plein werd geopend blijft het een plein met “problemen”.

 

Nog steeds parkeert men op de Kiss & Ride plekken langdurig. Soms staan daar auto`s een hele dag . Vaak van werknemers of ondernemers die daar vrij parkeren. Daardoor ontstaat dubbel parkeren als er treinreizigers in of uit stappen. Dan is er minder plaats voor het doorgaande verkeer, dat van twee kanten gebruik maakt van dit plein. Dat levert dan weer een boel ergenis op. Ook word er vaak geparkeerd op plekken waar het niet mag, zodat er veel hinder ontstaat voor de busdiensten. Soms is het zelfs niet mogelijk om bij het “Bus- station” weg te komen. Zodat de bus bij vertrek al vertraging heeft.

 

En dan de Fietsen. Vroeger was er een fietsenstalling in het station waar het grootste deel van de fietsers hun fiets kon plaatsen. De NS heeft dit samen met de Fietsreparatie gesaneerd. Er is wel nog een fietsstalling voor Abbonementshouders of dagstalling te betalen met “Chipknip”. Geopend van 07.00 tot 19.00 uur. Maar dit blijkt toch drempel verhogend te werken. Waardoor hier slechts weinig gebruik van word gemaakt.

Wel zijn er op beide kanten heel veel fietsrekken geplaatst. Echter waarschijnlijk niet genoeg. Ook zijn er mensen die ergens in deze rekken een fiets plaatsen en deze niet ophalen. Deze “weesfietsen” zorgen voor constant bezette parkeerplekken.

Daardoor staan naast deze rekken overal losse fietsen. Soms liggen ze zelfs op elkaar gestapeld. Daardoor lijkt het wel een “Schroothandel” op ons nieuw “Stationsplein”.

 

Ondanks duidelijke borden dat je niet buiten de rekken fietsen mag parkeren en dat er geen fietsen langer dan 6 weken in de rekken mogen staan blijft het probleem bestaan. Volgens dit bord worden deze fietsen, die zich hier schuldig aan maken , op grond van “Artikel 5,12 APV Aanwijzingsbesluit Stationsomgeving”., verwijderd. Verwijderde fietsen worden dan tijdelijk opgeslagen bij Stadstoezicht. Dit lijkt toch duidelijk. Toch stelt de Burgemeester dat dit niet gaat lukken. Als de Gemeente fietsen weghaalt zijn ze zelf in overtreding. Waarom zijn die borden dan geplaatst? Dan had dat geld voor die borden ook gespaard kunnen worden.

 

Wat moet er gebeuren:

  1. De auto`s die op de Kiss & Ride parkeerplekken parkeren moeten met blauwe parkeerkaart aangeven, zodat ze maar een 15 min. kunnen parkeren. Alle auto`s die langdurig of verkeerd parkeren waar dat niet mag moeten een verbaal krijgen. Handhaven dus.
  2. Samen met de NS overleggen hoe dit probleem van de fietsenstalling op te lossen is. B.V. Op de Parkeerplek bij de Parallelweg, waar slechts weinig geparkeerd wordt, een nieuwe overdekte betaalde Fietsstalling/ Fietsreparatieplek maken. Er is best een ondernemer te vinden, die in het centrum van Weert, tegen een aantrekkelijke huurprijs, die stap zou willen wagen.
  3. 15 dagen waarschuwingen uitdelen aan fout parkeerders van fietsen. En na die 15 dagen, alle fietsen die nog los staan verwijderen. Door de eigenaar terug te krijgen met een boete.

 

Handhaven dus waar de PvdA altijd al een voorstander is geweest. Dan zal er uiteindelijk ook rust komen aan het Stationsplein. Waardoor het verkeerstechnies ook overzichtlijker wordt.